Με χαρά ανακοινώνουμε την έναρξη μιας νέας συνεργασίας με την Agua de Sol (ADS), μια γαλλική startup, σε ένα καινοτόμο ερευνητικό έργο!
Ένα εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια πωλούνται κάθε λεπτό σε όλο τον κόσμο. Αν και αυτό αποτελεί μια σοβαρή περιβαλλοντική ανησυχία, για ορισμένους το εμφιαλωμένο νερό είναι η μόνη επιλογή πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό. Τι θα γινόταν όμως αν υπήρχε ένας διαφορετικός τρόπος για αυτά τα άτομα ώστε να έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό χωρίς να βλάπτουν τον πλανήτη μας; Αυτό είναι το σημείο όπου το έργο μας παρεμβαίνει με μία καινοτόμα λύση.
Μαζί με την ADS θα εφαρμόσουμε, δοκιμάσουμε και βελτιστοποιήσουμε ένα νέο ηλιακού-τύπου πάνελ που συλλαμβάνει την υγρασία από τον αέρα και την μεττρέπει σε καθαρό πόσιμο νερό κάθε μέρα. Αυτό το πάνελ διαθέτει ένα απορροφητικό υλικό, ένα παράθυρο συμπύκνωσης και έναν απλό ανεμιστήρα που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Όταν η θερμοκρασία πέφτει τη νύχτα και η υγρασία αυξάνεται, το πάνελ παγιδεύει υδρατμούς στην απορροφητική του κλίνη. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας απελευθερώνει τους υδρατμούς που συμπυκνώνονται από τον ψυχρότερο αέρα κατά τη διάρκεια της ημέρας, παράγοντας πόσιμο νερό.
Αξιοποιώντας τη δύναμη του ήλιου, το πάνελ εκμεταλλεύεται την άφθονη ηλιακή πηγή ενέργειας και χρησιμοποιεί την υπάρχουσα υγρασία από τον αέρα, επομένως είναι εξαιρετικά βιώσιμο – τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά. Είναι ένα μοναδικό παράδειγμα του πώς η οικολογική μηχανική μπορεί να προσφέρει βιώσιμες και οικονομικά αποδοτικές λύσεις με θετικές επιπτώσεις.
Για το έργο αυτό, θα κατασκευαστούν, εγκατασταθούν και παρακολουθηθούν 6 πάνελ στο Πολυτεχνείο Κρήτης ως προς τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά, τις παραμέτρους εγκατάστασης, τον ρυθμό παραγωγής νερού και την ποιότητα του νερού, ενώ το καθαρό νερό θα δοκιμαστεί περαιτέρω στην άρδευση καλλιεργειών, ως μία έξυπνη λύση για μικρής κλίμακας γεωργία σε περιοχές που υποφέρουν από λειψυδρία. Το εργαστήριό μας θα επιβλέπει και θα παρακολουθεί επίσης τα δεδομένα από εγκατεστημένα πάνελ νερού σε 7 ακόμη χώρες και 15 τοποθεσίες.
Επιπλέον, σε περαιτέρω συνεργασία με το νησί και το Δήμο Νισύρου, θα συνεργαστούμε για την εγκατάσταση και παρακολούθηση 50 πιλοτικών πάνελ. Αυτό είναι ένα τέλειο παράδειγμα του αντίκτυπου του νέου «πάνελ νερού» στην παροχή ασφαλούς πόσιμου νερού σε περιοχές όπως τα νησιά της Μεσογείου όπου η κλιματική αλλαγή ήδη επηρεάζει την περιορισμένη διαθεσιμότητα πόρων πόσιμου νερού. Αυτή η πιλοτική εφαρμογή θα καταλήξει στη διαμόρφωση ενός μοντέλου, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πολλούς μικρούς δήμους και νησιά στον κόσμο για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, ειδικά το καλοκαίρι, όταν ο τουρισμός φτάνει στο αποκορύφωμά του.
Αυτό το έργο είναι το επόμενο βήμα συνεργασίας μεταξύ του εργαστηρίου μας LEEM και της ADS. Πέρυσι, ο Καθ. κ. Στεφανάκης ήταν ο επιλεγμένος μέντορας της ADS στον διαγωνισμό InnoWise Scale που διοργανώθηκε από τα Climate-KIC, EIT Digital, EIT Food και το EIT Manufacturing, κλείνοντας το 6μηνο πρόγραμμα «Λειψία νερού στο Νότο / Water Scarcity in the South». Η ADS κέρδισε το 2ο βραβείο στον διαγωνισμό παρόχων λύσεων για τον κάτοχο του προβλήματος (Δήμος Νισύρου, Ελλάδα) και το ειδικό βραβείο για πιλοτική εφαρμογή του συστήματος στη Νίσυρο.